اینویزیلاین (ارتودنسی نامرئی)
اینویزیلاین یا ارتودنسی نامرئی، نوعی درمان ارتودنسی است که بدون نیاز به بریس های فلزی معمول، به صاف کردن دندان ها می پردازد. اینویزیلاین به سرعت تحول بزرگی در دنیای ارتودنسی به وجود آورد. اکنون برای بیماران گزینه های دیگری به غیر از بریس های فلزی که ظاهر جالبی ندارند، وجود دارد. اینویزیلاین شامل یک سری صفحه ی پلاستیکی شفاف است که به طور سفارشی برای دندان های هر شخص ساخته می شود و آنها را به سمت جایگاه اصلی شان هدایت می کند. بیمارانی که قبلا حتی فکر ارتودنسی را هم به ذهنشان نمی آورند، امروز شانس خود را با اینویزیلاین امتحان می کنند.
اینوزیلاین چگونه عمل می کند؟
هر اینویزیلاین را می توان به مدت ۲ هفته استفاده کرد و تنها برای خوردن، آشامیدن، مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان آنها را از دهان خارج کرد. با تعویض بریس های نامرئی و جاگذاری بریس بعدی، دندان ها کم کم و هفته به هفته به جایگاه اصلی خود نزدیک تر می شوند تا زمانی که کاملا صاف شده و به جایگاهی که پزشک پیش بینی کرده برسند. بیمار لازم است هر ۶ هفته یکبار برای اطمینان از پیشرفت روند درمان ارتودنسی به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کند. کل طول درمان ارتودنسی با اینویزیلاین معمولا از ۹ تا ۱۵ ماه به طول می انجامد و در این زمان، به طور کلی حدود ۱۸ تا ۳۰ بریس نامرئی استفاده می شود. البته این ارقام ممکن است در هر بیمار متفاوت باشد.
مزایای اینویزیلاین
در اینجا ۵ علت ارجعیت اینویزیلاین ها بر بریس های فلزی توضیح داده شده است.
ظاهر
بریس های نامرئی ظاهر بهتری دارند. بریس های فلزی ظاهر ناخوشایندی دارند و همانطور که می دانید دارای قطعه های فلزی زمخت و بدمنظری هستند که در دهان بسیار مشخص می باشند. تکه های غذا ممکن است به آسانی در بریسهای فلزی گیر کند و بیمار هم متوجه آن نشود. بریس های نامرئی یا اینویزیلاین به سختی در دهان قابل تشخیص هستند و اطرافیان به ندرت می توانند وجود آنها را در دهان تشخیص دهند. اینویزیلاین بسیار جذاب تر از بریس های فلزی به نظر می رسد.
راحتی
در صورت لزوم می توان بریس های نامرئی را از دهان خارج کرد. از زمان نصب بریس های فلزی توسط متخصص ارتودنسی روی دندان های بیمار، تا پایان دوره ی درمان، این بریس ها روی دندان ها ثابت بوده و نمی توان آنها را برداشت. در حالی که بریس های نامرئی متحرک بوده و اگر به هر دلیلی بیمار بخواهد برای مدتی (خوردن و آشامیدن) آنها را از دهان خارج کند این امکان برای وی وجود دارد.
امنیت
اینویزیلاین میزان آسیب به دندان ها و لثه ها را کاهش می دهد. بریس های فلزی شامل سیم ها و قطعه های برجسته ی فلزی است که می توانند باعث آسیب رساندن و خراشیدن داخل دهان و لثه ها شوند. اما بریس های نامرئی صاف و راحت بوده و فاقد قطعات و لبه های تیز و برنده می باشند. بریس های عادی می توانند باعث کانی گیری کردن (از بین رفتن مواد معدنی استخوان و دندان) و پوسیدگی دندان ها شوند. آنها فشار بسیاری به دندان ها وارد می کنند که هیچ یک از این مشکلات در اینویزیلاین ها دیده نمی شود. به طور کلی بریس های شفاف، آسیب هایی مانند بیماری لثه یا کرم خوردگی دندان را که بریس های عادی به طور طبیعی به دهان وارد می کنند، کاهش می دهند.
طول دوره ی درمان
بریس های نامرئی سریع تر دندان ها را به جای اصلی خود بازمی گردانند. با این حال طول دوره ی درمان بستگی به پیچیدگی مشکل دندان هایتان دارد ولی به طور متوسط طول دوره ی ارتودنسی بیمارانی که با بریس های فلزی درمان می شوند، حدود ۲ سال و با بریس های نامرئی تنها ۶ تا ۱۴ ماه به طول می انجامد.(باید در نظر داشت که اینویزیلاین معمولا برای مشکلات جزئی و خفیف استفاده می شود.)
آگاهی از اینکه چه در انتظارتان است
هیچ سورپرایزی در طول درمان با اینویزیلاین در انتظارتان نیست. در درمان ارتودنسی با اینویزیلاین، بیماران تحت درمانی برنامه ریزی شده قرار می گیرند به همین دلیل بیماران دقیقا می دانند که چه چیزی در انتظارشان است و تا چه زمانی باید از بریس ها استفاده کنند. درمان با بریس های فلزی نوعی آزمون و خطاست که بیمار نمی تواند آنچه را که در انتظارش است را پیش بینی کند.
به طور کلی اینویزیلاین در مقایسه با بریس های ارتودنسی معمول از مزایای بسیاری برخوردار است. با اینکه نسبت به بریس های معمولی گران تر می باشند، اما در نهایت ازرش این هزینه را دارند. اینویزیلاین ها در مقایسه با بریس های فلزی، راحت تر بوده و کمتر مستعد بیماری های دندان و لثه می باشند و لبخندی زیبا را در زمان کمتری در اختیارتان قرار می دهند.
معایب اینویزیلاین
از آنجایی که مزایای بریس های نامرئی کاملا واضح است، در این قسمت به معایب آن می پردازیم. درمان با اینویزیلاین برای همه ی افراد مناسب نمی باشد از این رو باید قبل از انتخاب اینویزیلاین، با متخصص خود مشورت کنید و در صورتی که وی مفید بودن این بریس ها را برای مشکلتان تایید کرد، می توانید از آن استفاده کنید.
محدودیت ها و معایب اینویزیلاین
- رعایت لزومات درمان: خارج کردن اینویزیلاین ها به منظور غذا خوردن و مسواک زدن جزء نکات مثبت این بریس ها محسوب می شود. اما فراموش کردن جاگذاری دوباره آنها و عدم قرار دادن آنها به مدت کافی در دهان (۲۲ ساعت در روز) می تواند منجر به شکست درمان ارتودنسی شود. نتیجه گیری از بریس های نامرئی نیازمند نظم خود بیمار است.
- تمیز کردن: بیمار نه تنها مجبور است دندان های خود را مسواک و نخ دندان کند بلکه باید بریس های خود را نیز تمیز کند. در غیر این صورت، مزایای اینویزیلاین که مربوط به سلامت دهان و دندان بیمار می باشد، به خطر می افتد.
- برای تمام مشکلات ارتودنسی مناسب نمی باشد: اینویزیلاین قادر به درمان مشکلات مال اکلوژن(عدم تقارن و روی هم رفتگی صحیح دندان ها هنگام بسته بودن فک ها) نمی باشد. برای درمان اینگونه مشکلات مانند اُوربایت، کراس بایت، شلوغی شدید دندان، چرخش دندان ها، اصلاح تک دندان، تغییر عمودی دندان به بریس های مخصوص ارتودنسی نیاز است.
بنابراین بهتر است قبل از انتخاب بریس های نامرئی این نکات را در نظر داشت.
مراقبت از اینویزیلاین
خوشبختانه مراقبت از بریس های نامرئی آسان است و با دنبال کردن موارد زیر می توانید از بریس ها نگهداری کنید.
انجام دهید
- بریس ها را بشویید. هر بار که بریس ها را از دهان خارج کردید آنها را زیر شیر آب گرفته و بشویید. این کار باعث شستن باکتری ها، بزاق دهان و ذرات باقی مانده ی غذایی می شود.
- بگذارید بریس ها مرتبا خیس بخورند: اینویزیلاین دارای مواد مخصوصی هستند که می توان بریس ها را در آنها قرار داد تا خیس بخورند.
- دندان هایتان را تمیز کنید: مراقبت از سلامت دهان تنها شامل تمیز کردن بریس ها نبوده و باید دندان ها نیز تمیز شوند. مرتب دندان ها را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید تا از تولید ماده ی پلاک و باکتری ها در زیر بریس ها جلوگیری شود.
- از مواد شوینده آنتی باکتریال مخصوص استفاده کنید. این راه مناسبی برای از بین بردن باکتری ها و ماده پلاک از روی بریس ها می باشد.
- به دقت مسواک بزنید. شاید دلتان بخواهد هر بار پس از خارج کردن بریس ها از دهان و یا قبل از قرار دادن آنها در دهان مسواک بزنید اما باید دقت کنید زیرا مسواک زدن بیش از حد می تواند اثر ها و خراش هایی از خود به جا بگذارد.
انجام ندهید
- خوردن و آشامیدن: غذا ها و نوشیدنی های رنگی هنگام وجود بریس ها در دهان، می توانند باعث لکه شدن بریس ها شوند و بوی ناپسندی به جا گذارند.
- استفاده از خمیر دندان: خمیر دندان برای دندان ها بسیار مفید می باشد اما می تواند به بریس های نامرئی صدمه وارد کند. بریس ها را آرام و بدون خمیر دندان بشویید.
- استفاده از صابون ها و مواد شوینده ی رنگی و معطر. استفاده از هر ماده ای به غیر از صابون شفاف می تواند باعث لکه شدن بریس های نامرئی شود.